Blog Layout

Erbij horen komt van twee kanten

martin@btcoaching.nl
06 428 14 911
Afspraak maken

Iedereen wil ergens bij horen


Wij de mens, zijn sociale wezens. Iedereen wil erbij horen of in ieder geval ergens bij horen. Als je jong bent is erbij horen nog belangrijker, zeker in de leeftijd tussen de 12 en 20 jaar. De leeftijd waarin je mogelijk vrienden voor het leven maakt, je los maakt van je ouders en je eigen identiteit onderzoekt.

 

Om erbij te horen moet je door de anderen geaccepteerd worden. Het al dan niet in een groep passen en erbij horen hangt af van verschillende factoren, waar jezelf maar beperkt invloed op hebt.

-         Er moet een klik zijn, jullie spreken dezelfde ‘taal’

-         Er moet overlap zijn in interesses en wat belangrijk gevonden wordt

-         Je moet passen binnen de huidige samenstelling en rolverdeling van de groep


Je kunt dus wel ergens bij willen horen maar je hebt daar maar beperkt invloed op. Je kunt daar heel simpel naar kijken. Word je niet geaccepteerd in een groep of voel je er niet thuis dan hoor je daar ook niet bij. Geforceerd ergens bij willen horen is een slecht idee en pakt bijna nooit goed voor je uit.


Je moet jezelf kunnen zijn en geaccepteerd worden zoals je bent. Als je jezelf kent en accepteert kun je gerichter op zoek naar de groep waar je bij past. Wat zijn mijn interesses, waar sta ik voor in het leven, ofwel wat vind ik belangrijk. Hoe communiceer je? Wat voor karakter heb je? Wat verwacht je van je eigen rol binnen een groep en wat verwacht je van anderen binnen een groep. Dingen waar je meestal niet heel bewust mee bezig bent en dat hoeft ook niet. Je voelt meestal snel aan of je erbij hoort. Dan voel je je thuis en prettig in de groep.


Belemmeringen


Het wordt ingewikkelder als je (heel) onzeker bent over jezelf, dan kan het zijn dat je prima wordt opgenomen in een groep maar door je onzekerheid hier toch aan twijfelt. Kleine dingentjes kunnen dan voor jou al het gevoel geven van: zie je wel: ‘ik hoor hier niet bij, ze accepteren mij niet.’


Heb je een diagnose als ADHD, ADD, hoog begaafdheid, hoog sensitiviteit of iets anders? Dan kun je ook sterk het gevoel hebben dat je niet begrepen wordt en er niet bij hoort. Je hebt het idee dat je er alleen voor staat, dat niemand zo is als jij of denkt als jij.


Het gevoel hebben niet begrepen te worden of nergens aansluiting te hebben is vaak oorzaak van mentale problemen bij jongeren. Er niet bij horen of zelfs buitengesloten of gepest worden in een klas, werk of sportteam is heel vervelend en kan leiden tot sombere gedachten, frustraties, verdriet of juist boosheid.



Wat je eraan kunt doen


Wanneer je langdurig mentale problemen hebt en er zelf niet uitkomt, het gevoel hebt in cirkeltjes te draaien en iedere keer weer vastloopt dan kan een coachtraject bij een gespecialiseerde jongerencoach je mogelijk uitkomst bieden.

Wat kun je doen als je vastloopt en je eenzaam of onbegrepen voelt?

1.      Praat erover met iemand die je vertrouwt, familie een vriend of vriendin.

2.      Maak gebruik van een van de hulplijnen waar je anoniem je verhaal kunt doen en goed advies kunt krijgen: Hulplijnen | Jongeren Hulp Online

3.      Zelfhulp: Lees een boek of blog of kijk een video, doe wat research op internet. Kijk of lees wat jou aanspreekt en haal daar uit wat jou kan helpen.

4.      Ga naar een jongerencoach die samen met jou een traject aan gaat om samen stappen te zetten.



Waarom een jongerencoach?


Bij familie of vrienden kun je vaak je hart wel uitstorten wat mogelijk wat troost geeft. Maar familie en vrienden hebben meestal niet geleerd hoe je dit moet aanpakken en kunnen jouw probleem niet oplossen. Zij komen vaak met goedbedoelde adviezen, bieden je troost en praten je moed in. Dat is heel belangrijk en fijn maar brengt je niet naar een oplossing.


Hulplijnen kunnen je vaak prima te woord staan, zullen luisteren en begripvol zijn en zullen je mogelijk ook concreet advies geven en je bijvoorbeeld doorverwijzen naar je huisarts, een psycholoog of jongerencoach. Zij bieden meestal geen langere trajecten waarin je in een aantal concrete sessies toewerkt naar een oplossing.


Boeken, video’s en blogs kunnen heel interessant zijn en jouw tips geven hoe om te gaan met jouw gevoelens en problemen. Er is heel veel te krijgen, eigenlijk te veel, het aanbod kan overweldigend zijn waardoor je daarmee ook niet verder komt. Het is lastig te bepalen wat voor jou geschikt is en ook werkt. Doe gerust online research, lees en bekijk eens wat maar blijf kritisch en pik eruit wat voor jou werkt.


Een jongerencoach kan je wel verder helpen, meer gericht en intensief. Je moet zelf echt willen en ook aan de slag moeten om je zelf beter te leren kennen, je af te vragen waar je nou eigenlijk bij wilt horen en waarom en wat daarbij voor jou belangrijk is.


Stappenplan jongerencoach


Een jongerencoach stelt vragen en gaat met jou de diepte in, zelfonderzoek, reflectie en samen een concreet doel stellen is daar onderdeel van. Een intakegesprek is een goed idee om de jongerencoach te leren kennen en samen over jouw vraag te praten en een doel te stellen.


Nadat we de diepte zijn ingegaan en de kern van jouw vraag hebben geraakt stel je samen met je coach een concreet doel op. Jij bepaalt het doel, samen zorg je voor dat het concreet en uitvoerbaar is. Het kunnen kleine doelen zijn of grote doelen dat maakt niet uit, ieder stapje naar een oplossing voor jou is vooruitgang. Dat is het meest belangrijk voor jouw mentale gezondheid.

Met het concrete doel gaan we aan de slag. Wat heb je nodig om het doel te bereiken, hoe kunnen we daar stap voor stap naar toe werken? Welke mogelijkheden zie je zelf? Welke stappen kun je zelf zetten. Samen met je coach bepaalt je het doel en bespreek je het stappenplan. Ik zal je als coach daarin begeleiden en je steeds een stapje verder helpen in jouw mentale gezondheid, het wegnemen van belemmeringen en je zelfbewust te maken van wat jij kan doen om erbij te horen en met je gevoelens om te gaan van er niet bij horen of onbegrepen te zijn.  


Een coachtraject bestaat meestal uit vier tot zes sessies waarin je intensief met elkaar aan de slag gaat. Het gaat daarmee veel verder dan praten met familie of vrienden, het bellen van een hulplijn of het lezen van een zelfhulp boek. Als je voor een coachtraject gaat moet je daar bewust voor kiezen en echt voor verandering willen gaan. Zie het als een mooie ontdekkingsreis waarin je jezelf beter leert kennen en stap voor stap je doelen realiseert. Better is good!





Contact

Blogs - meest populair

Je verwachtingen bepalen jouw geluk!
door Better Together Coaching - Martin Plaat 08 mei, 2024
Hoe hoger je verwachtingen, hoe groter je telleurstelling als het anders uitpakt. Telleurstellingen maken je ongelukkig maar horen er bij. Als je verwachtingen worden overtroffen wordt je blij. Als je blij bent voel je je gelukkig. Geluk wordt bepaald door jouw verwachtingen.
De mentale gezondheid van jongvolwassenen staat onder grote druk.
door Better Together - Martin Plaat 15 apr., 2024
De mentale gezondheid van jongvolwassenen staat onder grote druk. Een kwart van hen heeft matige tot ernstige psychische problemen. Studenten geven hun leven een 6,7 in 2023 tegenover een 6 in 2021. Maar een kwart van de studenten blijft af en toe of vaker levensmoe.
Meer posts
Share by: