Als je kind stress heeft

Wat als je kind stress heeft?

Jongeren met stress en burn-out klachten

Contact

Stress en burn-out

Inleiding

Stress is op zich niet slecht voor een mens, maar als het vaak en langdurig is wel. Als het om jongeren gaat, denken we vaak dat ze nog te jong zijn om échte stress te ervaren. Toch is dat een misvatting. Jongeren tussen de 12 en 25 jaar oud kunnen wel degelijk serieuze stress en zelfs burn-out klachten ervaren. Als ouders is het belangrijk dit serieus te nemen en de signalen niet te negeren. Langdurige stress heeft een negatieve invloed op de mentale gesteldheid en mogelijk zelfs fysieke gezondheid van je kind. In dit blog gaan we dieper in op stress bij jongeren, hoe het ontstaat, welke gevolgen het kan hebben, en geven we praktische adviezen hoe je om kunt gaan met stress klachten en hoe je stressklachten kunt verminderen.


Keuze stress en te veel ‘moeten’

Jongeren ervaren stress en druk bij keuzes. Waar je vroeger bijvoorbeeld koos voor een MTS en MEAO tegenwoordige MBO opleiding kennen tientallen studierichtingen die je kunt volgen. Ook de druk om voor een HBO te gaan als je HAVO hebt gedaan of Universiteit als je VWO hebt gedaan kan vervelend aanvoelen. Er is heel wat te kiezen en er wordt heel wat verwacht van ze.

Daarnaast ‘moeten’ ze heel veel. Sporten, muziek, school en baantje naast je studie, veel vrienden en sociale activiteiten. Ook jongeren moeten soms even een rust moment hebben en niet hun hele dagen veel plannen. Voldoende rust en voldoende slaap is noodzakelijk om je dagelijkse portie stress weer af te bouwen.


Jongeren worden vaak blootgesteld aan een scala van druk, zowel op school, in de start van hun carrière als in hun sociale leven. De combinatie van verwachtingen, prestatiedruk, sociale media en persoonlijke ontwikkeling kan leiden tot overweldigende stress. Het brein van jongeren is nog in ontwikkeling, waardoor ze soms moeite hebben met het reguleren van emoties en stress.

Met de toenemende druk in het onderwijs ervaren jongeren vaak de druk om uit te blinken in hun studie. Hoge verwachtingen van ouders, leraren en zelfs van henzelf kunnen leiden tot overmatige stress. Sterker nog veel jongeren hebben al burn-out klachten bij het verlaten van de middelbare school of tijdens het vervolgonderwijs dat zij volgen.


Jongeren worden op sociale media constant blootgesteld aan de schijnbaar perfecte levens van anderen op sociale media. Deze vergelijking kan leiden tot gevoelens van onzekerheid en minderwaardigheid, wat bijdraagt aan stress. En of dat nog niet genoeg is social media en internet brengt al het wereldnieuws met vaak gruwelijke berichten en beelden heel dichtbij. Ook van deze ontwikkelingen in de wereld kun je stress ervaren.  

 

Op zoek naar je identiteit

Het proces van zelfontdekking en identiteitsvorming kan ook stressvol zijn. Jongeren proberen vaak hun eigen plek te vinden in de wereld en dat kan gepaard gaan met onzekerheid en angst. Het is belangrijk een goed sociaal netwerk te hebben en ‘er bij te horen’. Ben je zoekende naar je eigen identiteit, wil je er graag bij horen maar heb je moeite met aansluiting te vinden of vindt je de veranderingen aan jezelf lastig dan kan dit allemaal leiden tot stress.


Gevolgen van stress bij jongeren

Het negeren van stress bij jongeren kan ernstige gevolgen hebben voor hun fysieke en mentale gezondheid.

Chronische stress kan leiden tot lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen, vermoeidheid en zelfs spijsverteringsproblemen. Het immuunsysteem kan verzwakken, waardoor jongeren vatbaarder worden voor ziekten.


Langdurige stress verhoogt het risico op angststoornissen, depressie of een burn-out. Het kan ook het zelfbeeld van jongeren beïnvloeden en hun vermogen om met uitdagingen om te gaan verminderen. Stress kan ook invloed hebben op de relaties van jongeren. Ze kunnen zich terugtrekken uit sociale activiteiten, waardoor ze zich geïsoleerd voelen. Dit kan verdere stress veroorzaken.

De gevolgen kunnen groot zijn en lange tijd van invloed zijn op hun verdere leven. Alle reden dus om stress en burn-out klachten bij jongeren serieus te nemen en indien mogelijk tegen te gaan.


Adviezen om stress en burn-out klachten tegen te gaan

Het is essentieel om open communicatielijnen met je kind te behouden. Creëer een veilige omgeving waarin ze vrijuit kunnen praten over hun gevoelens, angsten en zorgen. Laat ze weten dat het normaal is om stress te ervaren en dat ze niet alleen zijn.

Stimuleer je kinderen om hun best te doen, maar leg geen onrealistische verwachtingen op. Erken hun inspanningen en prestaties, ongeacht het resultaat. Leer hen dat falen een deel is van het leerproces en niet iets om zich voor te schamen.

Moedig een gezonde levensstijl aan, inclusief voldoende slaap, gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging. Deze elementen dragen bij aan het fysieke en mentale welzijn van jongeren.


Leer je kinderen hoe zij zich kunnen ontspannen, sporten, rust nemen (zonder schermen) en als ze er open voor staan ademhalingstechnieken, meditatie of andere stress verlagende activiteiten.


Geef ze duidelijk advies over het gebruik van sociale media en bespreek de impact ervan op hun welzijn. Te veel schermtijd heeft een negatief effect op een goede slaap, op je mentale gezondheid en is in feite verre van sociaal. Het niet hebben van echte sociale contacten en activiteiten maakt mensen somber.


Help je zoon of dochter met realistische verwachtingen te behouden ten aanzien van hun eigen leven in vergelijking met anderen op sociale media. Jongeren (en niet alleen jongeren) hebben de neiging zich te vergelijken met mensen die mooier, rijker, gelukkiger, succesvoller en sportiever zijn en vergeten daarbij naar de andere kant van de medaille kijken.


Vijf tips om stress te verminderen

1.    Probeer de bronnen van stress te identificeren. Is het school, werk, sociale druk of iets anders? Door de oorzaken te begrijpen, kun je gerichter aan oplossingen werken.

 

2.    Zet realistische doelen voor jezelf en verdeel grote taken in kleinere, haalbare stappen. Hierdoor voorkom je het gevoel overweldigd te worden en behoud je een gevoel van controle.

 

3.    Besteed aandacht aan een gezonde balans tussen werk of studie, vrije tijd en rust. Plan regelmatig ontspannende activiteiten in je agenda en neem voldoende pauzes om op adem te komen.

 

4.    Durf nee te zeggen tegen extra verplichtingen als je voelt dat je overbelast raakt. Het is oké om je grenzen aan te geven en prioriteit te geven aan je eigen welzijn.

 

5.    Praat erover en neem de druk weg door je kind de ruimte te geven zijn of haar eigen weg te laten gaan. We zijn als ouders vaak geneigd te veel controle te willen hebben, te veel te willen sturen dit helpt niet altijd mee.

 

6.    Praat met vrienden, familie of een professional over je gevoelens. Het delen van je zorgen kan opluchten en anderen kunnen je helpen perspectief te bieden. Zoek indien nodig professionele hulp, zoals een therapeut of counselor

 

Conclusie

Als ouders is het van groot belang om alert te zijn op de stressniveaus van je kinderen en hen te ondersteunen in het omgaan met de uitdagingen van het leven. Stress is normaal, maar als het langdurig aanhoudt, kan het ernstige gevolgen hebben. Door open communicatie, realistische verwachtingen, een gezonde levensstijl en het aanleren van ontspanningstechnieken, kunnen ouders een cruciale rol spelen bij het voorkomen van stress en burn-out klachten bij jongeren.

Mocht het je niet lukken je kind te helpen of heeft je kind behoefte aan professionele ondersteuning ga dan op zoek naar een coach die samen met jouw kind aan de slag gaat. 


Wat nu?

De eerste stap is het plannen van een intake. Dat kan snel en eenvoudig. Je kunt rechtstreeks een afspraak plannen of je neemt contact met mij op per mail of telefoon. Of vul het contactformulier in op deze pagina en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

 


Ik help je graag maar jij moet de eerste stap zetten. Hulp zoeken is oké.



Jongerencoach - Hilversum, Amersfoort, Utrecht of online

Better Together Coaching richt zich op het coachen van jongeren. Het start met een intake-gesprek. Het intakegesprek en de vervolggesprekken vinden plaats bij mij op de praktijk in Hilversum (e.o. Laren, Blaricum, Huizen, Loosdrecht). Het is ook mogelijk af te spreken in Amersfoort (Soest, Baarn, Bilthoven) of Utrecht (Maarssen, Breukelen, De Bilt), dan reken ik reiskosten en eventueel de huur van een ruimte (meestal zo rond de 20 euro). Het kan ook bij jou thuis maar dan moet er een rustige ruimte zijn waar wij ongestoord aan de slag kunnen. Coaching online of afwisselend online of op locatie kan ook. 

Stuur mij een bericht, ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Contact Us

Blogs - Better Together jongerencoach

Je verwachtingen bepalen jouw geluk!
door Better Together Coaching - Martin Plaat 08 mei, 2024
Hoe hoger je verwachtingen, hoe groter je telleurstelling als het anders uitpakt. Telleurstellingen maken je ongelukkig maar horen er bij. Als je verwachtingen worden overtroffen wordt je blij. Als je blij bent voel je je gelukkig. Geluk wordt bepaald door jouw verwachtingen.
De mentale gezondheid van jongvolwassenen staat onder grote druk.
door Better Together - Martin Plaat 15 apr., 2024
De mentale gezondheid van jongvolwassenen staat onder grote druk. Een kwart van hen heeft matige tot ernstige psychische problemen. Studenten geven hun leven een 6,7 in 2023 tegenover een 6 in 2021. Maar een kwart van de studenten blijft af en toe of vaker levensmoe.
door Better Together Coaching - Martin Plaat 08 apr., 2024
Mo Gawdat “Dat stemmetje in je hoofd ben jij niet!” We zitten vast in onze gedachten en nemen gedachten veel te serieus. Je bent echt veel meer dan wat je denkt. Al je zorgen over de toekomst, al je gepieker over het verleden, al je idiote, stuitende, veroordelende en knagende gedachten zijn een deeltje van jou, maar meer ook niet. Bekijk ze van een afstand, alsof ze niet van jou zijn.
Lees verder
Share by: