Blog Layout

Iedereen verslaafd

martin@btcoaching.nl
06 428 14 911
Afspraak maken

De invloed van sociale media op mentale gezondheid van jongeren


We weten het (bijna) allemaal. We zitten te veel op onze Smartphone, veel te veel. We kijken gemiddeld wel 2 tot 3 uur per dag naar het scherm van onze telefoon, wat gelijk staat aan 45 dagen non-stop ofwel dag en nacht Smartphone gebruik per jaar.


Geen zorgen ik ben geen felle tegenstander van sociale media of smartphone gebruik. Ik zit op Facebook, LinkedIn en Instagram en ben verslaafd aan een crypto app. Ik hou van Netflix en vind de YouTube Shorts leuk. TikTok heb ik verwijderd en ik probeer de socials zoveel mogelijk alleen zakelijk te gebruiken. Ik ben dus geen haar beter. Ik ben Martin Plaat en ook verslaafd!


Ik ben nu al maanden bezig om mijn Smartphone gebruik te limiteren tot 1,5 uur per dag. Dat lukt soms maar vaak zit ik nog op de 2 uur met uitschieters naar 2,5 of 3 uur. Dan baal ik van mij zelf en kan ik een wat somber en futloos gevoel krijgen. Daar ben ik zeker niet alleen in. Het is bekend dat langdurig en veelvuldig Smartphone gebruik kan leiden tot somberheid, gevoel van eenzaamheid en futloosheid. Andere mensen worden er juist weer opgefokt door en ervaren spanning.


Smartphone gebruik bij jongeren


Bij jongeren is dit niet veel anders dan bij de meeste volwassenen. Helaas ligt het gemiddelde gebruik van de Smartphone en Social media gemiddeld nog een stuk hoger dan het gemiddelde van alle mensen.


Nederlandse jongeren brengen gemiddeld ongeveer zes uur per dag door op hun mobiele telefoon, waarvan zo’n tweeënhalf uur op sociale media. Als je bij de categorie 6 uur of meer per dag hoort dan besteed je minimaal 91 dagen per jaar ofwel 25% of meer van al je levenstijd op je smartphone.


Jongeren (tot ongeveer 25 jaar) zijn meer gevoelig en beïnvloedbaar doordat hun hersenen nog niet tot volledige ontwikkeling zijn gekomen. Prikkels voor beloningen hebben een groter effect en hun emotie regulatie is nog niet volledig ontwikkeld. De kans op afhankelijkheid (verslaving) is hierdoor groter.  


Steeds meer onderzoek wordt gedaan naar de effecten van langdurig Smartphone en social media op jongeren. De uitkomsten hiervan zijn niet heel eenduidig maar laten stuk voor stuk zorgelijke ontwikkelingen zien.


Project AWeSome - Unicef


Recentelijk heeft Unicef onder de naam project AWeSome onderzoek gedaan naar het effect van sociale media op jongeren. Unicef stelt “Jongeren hebben het recht om online veilig en onbezorgd te kunnen spelen, vrienden te kunnen maken, te leren en te ontspannen. Om kinderrechten in de digitale wereld te waarborgen, is veel werk te doen”.


Uit het onderzoek naar het welzijn van jongeren in Nederland wordt betoogt dat digitale media zowel positieve als negatieve effecten kunnen hebben, afhankelijk van de context, de inhoud en het gebruik. Het onderzoek benoemt drie onderdelen van mentale en fysieke

gezondheid: psychologisch, sociaal en fysiek. 

Psychologisch welzijn verwijst naar de mate waarin jongeren tevreden zijn met hun leven, zich gelukkig voelen en zichzelf kunnen ontplooien.

Sociaal welzijn verwijst naar de mate waarin jongeren relaties kunnen opbouwen en onderhouden met anderen, zich verbonden voelen met de samenleving en participeren in sociale activiteiten.

Fysiek welzijn verwijst naar de mate waarin jongeren gezond zijn, voldoende bewegen en goed slapen.


Uit het onderzoek blijkt verder dat 80% naar eigen zeggen geen positieve of negatieve effecten ervaart van het gebruik sociale media. 10% geeft aan een positieve effect te ervaren en 10% geeft aan een negatief effect te ervaren. 10% staat ongeveer gelijk aan 100.000 jongeren. Uit het onderzoek blijkt ook dat er geen grote verschillen zijn tussen jongens en meisjes. Waar in het algemeen geldt dat onder meisjes het percentage met mentale problemen hoger ligt dan bij jongens is dat bij sociale media en smartphone gebruik niet het geval.


Aanbeveling voor de ouders


Een belangrijke taak van ouders is om hun kinderen zelfcontrole aan te leren, waardoor zij leren omgaan met verleidingen en risico’s in hun omgeving. Kinderen en jongeren moeten leren dat er normen en regels zijn waaraan ze zich dienen te houden. Maar voor jongeren valt de telefoon binnen hun persoonlijke domein, waartoe ook hun vrienden en hun kleding behoren. En juist in dat domein accepteren jongeren moeilijk autoriteit en inmenging van ouders.


Juist voor kwesties die binnen het persoonlijke domein van jongeren vallen, is het stellen van duidelijke en consistent gehandhaafde regels van cruciaal belang. Geen telefoon tijdens het eten, niet tijdens persoonlijke gesprekken, en geen telefoon mee naar bed. Ook is het belangrijk afspraken over telefoon- en sociale mediagebruik in een zo vroeg mogelijk stadium te maken, bijvoorbeeld voordat de eerste telefoon het huis in komt. Door consistente handhaving van regels wordt het gedrag van kinderen en jongeren een tweede natuur, een gewoonte. Als regels daarentegen niet consistent gehandhaafd worden, kunnen jongeren oneindig blijven drammen of onderhandelen. En dan zijn hun snel ontwikkelde telefoongewoonten nog maar nauwelijks terug te draaien.


Conclusies


Het onderzoek concludeert dat digitale media geen eenduidig effect hebben op het welzijn van jongeren, maar dat het afhangt van hoe ze worden gebruikt en wat ze te bieden hebben. Het onderzoek pleit voor een kritische en bewuste omgang met digitale media, waarbij jongeren worden gestimuleerd om de kansen te benutten en de risico's te vermijden. Het onderzoek roept ook op tot meer onderzoek, onderwijs en beleid om het welzijn van jongeren in het digitale tijdperk te waarborgen.


Hoewel deze uitkomsten niet wereldschokkend zijn geeft het wel een duidelijke boodschap af. Bij verkeerd gebruik zijn de negatieve effecten groot. Er is meer voorlichting nodig over de negatieve effecten om het welzijn van jongeren te beschermen. Het feit dat sociale media en smartphone gebruik voldoende goede kanten hebben is ook exact het probleem. Er zijn altijd goede argumenten om het wel te doen. Net als sporten, er is niets mis met sporten maar ook aan sporten kun je verslaafd raken en je lichaam kwaad doen.


Het onderwijs en de overheid wordt vanuit diverse hoeken inmiddels gevraagd om te komen met duidelijke richtlijnen en voorlichting. De ouders wordt veelal geadviseerd duidelijke regels te stellen en aandacht te besteden in gesprekken met hun kinderen aan de potentiële gevaren.


Wij volgen verdere onderzoeken op de voet en richten ons als coaches op die jongeren die onderkennen dat ze een probleem hebben en hulp durven te zoeken. 


Bron: Essay-4-Schermgeluk-schermverdriet.pdf (unicef.nl)


Blogs - meest populair

Je verwachtingen bepalen jouw geluk!
door Better Together Coaching - Martin Plaat 08 mei, 2024
Hoe hoger je verwachtingen, hoe groter je telleurstelling als het anders uitpakt. Telleurstellingen maken je ongelukkig maar horen er bij. Als je verwachtingen worden overtroffen wordt je blij. Als je blij bent voel je je gelukkig. Geluk wordt bepaald door jouw verwachtingen.
De mentale gezondheid van jongvolwassenen staat onder grote druk.
door Better Together - Martin Plaat 15 apr., 2024
De mentale gezondheid van jongvolwassenen staat onder grote druk. Een kwart van hen heeft matige tot ernstige psychische problemen. Studenten geven hun leven een 6,7 in 2023 tegenover een 6 in 2021. Maar een kwart van de studenten blijft af en toe of vaker levensmoe.
Meer posts
Share by: