Blog Layout

Zin in je toekomst

martin@btcoaching.nl
06 428 14 911
Afspraak maken

Zin in de toekomst!

studie en carrière



Inleiding

Veel jongeren vinden het lastig om te bedenken wat zij nou eigenlijk willen als volgende stap. Welke studie zal ik kiezen? Zal ik een tussenjaar nemen? Waar zou ik willen werken? Zit ik goed op mijn plek bij mijn huidige werkgever? Hoe kom ik erachter wat echt bij mij past?


Allemaal heel relevante vragen waar jij een paar keer in je leven tegenaan zal lopen. Als je jong bent is het lastig om een goede afweging te maken en te komen tot juiste keuzes. Dat heeft te maken met je levenservaring maar ook met de ontwikkeling van de hersenen. Pas rond de 25 jaar zijn jouw hersenen volledig uitgegroeid en alle delen, waaronder het deel waarin het plannen en het maken van lange termijn keuzes wordt gedaan gereed.


Het gaat om belangrijke keuzes. Je leeft je leven maar een keer en wilt daarin vooral een fijn leven leiden en keuzes maken waarvan je gelukkig wordt. Aan de andere kant zijn de keuzes voor een studie of eerste baan ook weer niet alles bepalend voor je verdere leven.  

Dus ja hoe kom je tot de keuze voor een nieuwe studie, een wereldreis, een leuke baan of zingeving?


Het ‘moeten’ moet eraf!

Veel jongeren ervaren al vroeg in hun leven druk en stress. Dit kan al tot problemen leiden tijdens de middelbare schooltijd, vervolgopleiding of eerste baan. Het niveau van studie of het werk daarbij maakt niet zoveel uit. Jongeren ervaren druk en stress door de verwachtingen die hun omgeving oplegt maar ook door het eigen gevoel te moeten presteren.


We leven in een (school)systeem gebaseerd op cijfers, waarbij iedereen zich continue met elkaar vergelijkt en goede prestaties en succesvol zijn als belangrijk wordt gezien. Los van succes in de studie en carrière ligt er druk om vooral sociaal heel actief te zijn, te sporten en iedere vrije minuut te besteden aan leuke dingen. Daarnaast “moeten” jongeren gemiddeld nog zeker 3 uur per dag op hun telefoon om niets te missen (FOMO) van het leven van anderen.


Wie al tijdens zijn studie of aan het begin van zijn of haar carrière druk en stress ervaart loopt het risico om al op jonge leeftijd op te branden (een burn-out te krijgen) en daar in extreme gevallen levenslang de gevolgen van te moeten dragen.

Het is dus enorm belangrijk dat jongeren worden geholpen een juiste balans te vinden. Presteren op het juist niveau (niet te laag maar zeker ook niet te hoog), zich prettig voelen bij wat ze doen en niet het idee hebben dat ze altijd bezig moeten zijn, heel succesvol moeten worden en gelukkig moeten zijn. Vooral het ‘moeten’ moet eraf!


Mentale gezondheid

Je maakt de beste keuzes wanneer je goed in je vel zit, durft te vertrouwen op je gevoel en je angst overboord gooit om te veranderen. Makkelijker gezegd dan gedaan maar niet onmogelijk. Het is niet verstandig om vanuit een positie waarin je je slecht voelt (mentaal zwak) belangrijke keuzes te maken. Het is bekend dat mensen die veel stress ervaren of burn-out klachten hebben vaak switchen van baan en daarna helemaal ten onder gaan. Werk aan je mentale gezondheid. De belangrijkste ingrediënten voor een goede mentale gezondheid zijn goed slapen, voldoende bewegen, juiste voeding en voldoende ontspanning. Dit betekent niet dat je nooit meer stress mag ervaren of af en toe heel druk bent maar als stress langdurig en op een hoog niveau blijft dan is dat geen goed startpunt voor het wisselen van baan of het maken van belangrijke beslissingen in je leven.

 

Zin in de toekomst

Iedereen is anders, iedereen heeft zijn eigen tempo en volgt zijn eigen weg. Hier een daar een beetje geholpen worden is prima maar gun het jezelf om op ontdekkingsreis gaan. In het tempo dat bij je past.

Wees nou eerlijk gaat het echt om het kiezen van de juist studie en carrière? Of gaat het erom dat je gelukkig en blij bent met de keuzes die je maakt. Dat je uitgedaagd worden, je talenten ontdekt en benut en dat wat je doet betekenisvol is?  

De hoeveel studies ten opzicht van een jaar of 20 jaar geleden is enorm, binnen elk vakgebied wordt een breed scala aan opleidingsrichtingen aangeboden, bedrijfskunde, technische bedrijfskunde, international business, ondernemerschap en ga zo maar door. Dan heb ik de economische richtingen en sales & marketing studies nog niet genoemd. Zou het echt zoveel uitmaken voor je toekomst wat gekozen wordt binnen dit vakgebied? Ik denk van niet.

Je moet behalve een zinvolle keuzes maken, vooral zin hebben in je toekomst, dat motiveert en zal je leven interessant en aangenamer maken.


Wat echt belangrijk is?

Ik wil het niet te zweverig maken maar binnen de Japanse traditie is Ikigai een bekend iets. Ikigai staat voor de woorden leven en waarde. Ofwel wat is jou doel in het leven. Waar ben jij bereidt voor je bed uit komen? Wat vindt jij belangrijk bij het kiezen van een studie of carriere? Wat motiveert je? Ikigai beantwoord vier belangrijke vragen.

a.      Waar houd je van?

b.      Waar ben je goed in?

c.      Wat heeft de wereld nodig, ofwel wat is betekenisvol?

d.      Waar kun je geld mee verdienen?


Door deze vragen meer diepgaand te bespreken en te beantwoorden kom je totdat wat voor jou het leven waarde geeft. Vooral het gesprek voeren is belangrijk, echt komen tot antwoorden. Het is geen snelle invul oefening het dwingt je naar jezelf te kijken en na te denken.


Hoe kom je tot de juiste keuzes?

Het kan dus geen kwaad om eerst wat voorwerk te doen en niet direct de studiegidsen in te duiken en de beroepskeuzevragenlijsten in te vullen maar eerst met elkaar de ‘Ikigai’ vragen te bespreken en uit te werken op papier. Het stilstaan bij de ‘Ikigai’ vragen geeft je mogelijk een goede richting om gericht naar een studie, baan of mogelijk andere keuze te komen. Ga op basis van het gesprek studies uitsluiten en sectoren en richtingen kiezen die je interessant lijken. Vandaaruit kun je gericht verder en komen tot een onderbouwde keuze waar je energie van krijgt.

Blogs - meest populair

Je verwachtingen bepalen jouw geluk!
door Better Together Coaching - Martin Plaat 08 mei, 2024
Hoe hoger je verwachtingen, hoe groter je telleurstelling als het anders uitpakt. Telleurstellingen maken je ongelukkig maar horen er bij. Als je verwachtingen worden overtroffen wordt je blij. Als je blij bent voel je je gelukkig. Geluk wordt bepaald door jouw verwachtingen.
De mentale gezondheid van jongvolwassenen staat onder grote druk.
door Better Together - Martin Plaat 15 apr., 2024
De mentale gezondheid van jongvolwassenen staat onder grote druk. Een kwart van hen heeft matige tot ernstige psychische problemen. Studenten geven hun leven een 6,7 in 2023 tegenover een 6 in 2021. Maar een kwart van de studenten blijft af en toe of vaker levensmoe.
Meer posts
Share by: