Laat je gedachten niet de baas zijn – luister naar je innerlijke gids
Je loopt door de gang van school en ineens komt die gedachte: "Iedereen kijkt naar me. Ze vinden me raar." Je hart slaat sneller, je voelt je onzeker en het liefst zou je onzichtbaar worden. Herkenbaar? Die innerlijke stem is vaak kritisch, hard en soms ronduit gemeen. En voor veel jongeren die worstelen met sociale angst of gevoelens van eenzaamheid, is die stem bijna constant aanwezig.
Maar hier is het goede nieuws: jij bent die stem niet. En je hoeft er ook niet blind naar te luisteren. Sterker nog er is een tweede stem, nu nog op de achtergrond maar bij iedereen aanwezig: je innerlijke gids.
Acceptance & Commitment Therapy (ACT) biedt een krachtige manier om met negatieve gedachten om te gaan. Een belangrijk onderdeel daarvan heet defusie. Het helpt je om los te komen van die negatieve gedachtestroom. Door te oefenen kun je leren hoe je die innerlijke stem minder invloed geeft, zodat jij je eigen keuzes kunt maken en beter luistert naar je gids.
Jij bent veel meer dan je gedachten
In jouw leven speel jij de hoofdrol. Je gedachten spelen een bijrol, althans dat zou moeten. Maar soms lijkt het alsof je gedachten het script schrijven en zelfs de regie overnemen. Ze fluisteren: Je bent niet goed genoeg. Ze vinden je raar. Je hoort er niet bij. Misschien denk je dat je die gedachten moet geloven, omdat ze zo overtuigend klinken. Maar ACT leert iets anders: gedachten zijn geen feiten. Het zijn woorden, hersenactiviteit. Soms behulpzaam, maar vaak onbetrouwbaar.
Met defusie leer je om je gedachten van een afstandje te bekijken, in plaats van erin vastgehaakt te worden. Alsof je vanaf de tribune toekijkt hoe ze op het podium van je hoofd verschijnen. Door die afstand ontstaat er ruimte: ruimte om te kiezen wat jij wilt doen, ook als je hoofd iets anders roept.
Waarom werkt defusie?
Je brein is gemaakt om problemen op te lossen, gevaar te herkennen en je veilig te houden. Dat doet het door je voortdurend te waarschuwen. Maar in plaats van je te helpen, maakt het je vaak juist angstig en zet je vast. Defusie helpt je om te stoppen met vechten tegen je gedachten, en er op een creatieve, speelse manier mee om te gaan. Zo neem jij de regie terug.
3 Defusie-oefeningen voor jongeren
Hieronder vind je drie oefeningen die je helpen om gedachten minder serieus te nemen en weer grip te krijgen op je eigen verhaal.
1. Geef je gedachte een stemmetje
Zeg je negatieve gedachte hardop met een gek stemmetje (bijv. een tekenfilmfiguur). Bijvoorbeeld: "Niemand mag me" in de stem van Donald Duck. Het klinkt misschien stom, maar het haalt de ernst eruit en helpt je brein om te zien: dit is maar een gedachte.
2. Zeg: "Ik heb de gedachte dat..."
In plaats van "Ik ben niet goed genoeg", zeg je: "Ik heb de gedachte dat ik niet goed genoeg ben." Deze simpele zin maakt je gedachte minder zwaar, je zet het op afstand. Je erkent hem, maar je bent hem niet.
3. Je gedachten dobberen over het water
Als er rot gedachten in je op komen doe dan net of deze voorbij drijven in een rivier. Je ziet als het ware de negatieve gedachten voorbij dobberen, op een afstand. Zo neem je letterlijk afstand van je gedachten.
Als je deze technieken oefent, zul je merken dat die innerlijke criticus wel blijft praten, maar minder macht krijgt. Jij blijft aan het roer en je innerlijke gids krijgt meer ruimte. Probeer deze eens op te merken en bewust te luisteren wat deze te zeggen heeft. Deze gids zal je sterker maken!
De volgende blogs gaan in op andere ACT-pijlers zoals Zelf als Context, Hier en Nu, en Leven naar je Waarden. Stay tuned!
Wat nu? Zet je volgende stap
ACT is geen snelle fix. Maar het is wél een pad dat werkt — als je bereid bent de stap te zetten. Als jouw gids help ik je graag om dat pad te verkennen: op een manier die bij jou past, met ruimte voor je gevoel én voor groei.
Wil je begeleiding bij deze reis? Dan sta ik klaar om samen te kijken wat jij nodig hebt.
Je bent sterker dan je denkt. Niet als je geen angst voelt, maar als je leert bewegen met je angst aan je zijde. En die kracht zit al in jou.
👉 Wil je weten hoe wij kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier. Samen staan we sterker.
Blogs - meest populair
